Stad Gent | Lichtfestival

Stad Gent – Kunst in de publieke ruimte – Lichtfestival Gent

Wie over het Sint-Veerleplein - vlakbij het Gravensteen in Gent - loopt , zou het misschien niet meteen zeggen, maar aan de rand van het plein staat een kunstwerk. Het zit verstopt in twee lantaarns die verbonden zijn met alle materniteiten van de stad. Telkens wanneer er een kindje geboren is, gaan de lichten langzaam knipperen.

In de verloskamer van de ziekenhuizen Sint-Lucas, Jan Palfijn, Maria Middelares en UZ is een knop geïnstalleerd die in verbinding staat met de lantaarns op het Sint-Veerleplein. Door middel van een sturingscabine worden de signalen van de ziekenhuizen opgevangen en doorgestuurd naar de lichtarmaturen.

VDZ was hiervoor een partner in concept van uitvoer, realisatie van de stuurborden van alle ziekenhuizen en het ontvangende stuurbord op het Sint-Veerleplein zelf tot de programmatie van de PLC eenheden.

Elk jaar worden er in de Gentse ziekenhuizen ongeveer 7000 kinderen geboren, waarvan de helft Gentenaars. Wie een halfuurtje op een van de vele terrasjes op het Sint-Veerleplein vertoeft, heeft zo gemiddeld één kans op drie om de lichten minstens één keer te zien knipperen.

Het werk kreeg de naam "Ai Nati Oggi" - vertaald: aan wie vandaag geboren is. Het is bedacht door de Italiaanse kunstenaar Alberto Garutti en sinds 2011 staat het permanent op het Sint-Veerleplein.

De Gentenaren maken er op een actieve en directe manier zelf deel van uit, waardoor het kunstwerk ondertussen compleet vergroeid is met de stad en zijn inwoners. Om die reden kreeg Garutti de ‘Cultuurprijs van de stad Gent’.

 

#AiNatiOggi

stad gent
Ook behoefte aan een publiek project?

Neem vrijblijvend contact